Metallografie

Doorslijpmachines

In metallografie begint de voorbereiding van een kwalitatief monster met het degelijk doorslijpen van het te onderzoeken object. De juiste keuze van doorslijpschijf zorgt ervoor dat het monster niet oververhit en vervormd geraakt en daardoor zijn intrinsieke eigenschappen behoudt. Een kwalitatieve doorsnede levert significante tijdswinst en minder nood aan verbruiksmateriaal in de volgende voorbereidingsstappen. In functie van de grootte van uw monsters en de doorsnede die u wenst uit te voeren, zijn er verschillende types doorslijpmachines: manueel tot vol-automatisch, alsook precisie doorslijpmachines, gecombineerd met een brede waaier aan schijven aangepast aan de samenstelling van uw monsters.

SERVOCUT & METACUT

De SERVOCUT & METACUT series zijn bestemd voor het doorslijpen van grote en kleine stukken van gelijkmatige or complexe vorm, zowel in metaal, keramiek of composietmateriaal.
Deze machines zijn beschikbaar voor schijven van 250 tot 600mm en worden geleverd met een circulatiepomp en opvangsysteem voor het slijpmaterial.

Verschillende types doorsnedes kunnen gerealiseerd worden:

  • Kantelend zaagblad
  • Kantelend en gepulseerd voor optimale koeling van het snijvlak
  • Automatisch doorsnijden via gemotoriseerde tafel

MICRACUT

De doorslijpmachines van de MICRACUT reeks worden ingezet voor het maken van fijne en precieze doorsnedes in metaal, keramiek, electronische componenten, kristallen, composietmaterialen, biomaterialen, mineralen, etc. De toepassingen zijn oneindig voor zowel laboratorium als productieateliers. Doorsnedes tot 75mm kunnen gemaakt worden met hoge precisie.

Inbedpersen

Eens de doorsnede is gemaakt, is de volgende stap het inbedden van het monster. Het doel van het inbedden is het mogelijk maken van het manipuleren van kleine samples van onregelmatige vorm, alsook voor het beschermen van fragiele materialen met dunne coatinglaagjes. Zo kunnen de randen van het monster goed bewaard blijven. Door deze stap zal de vorm van de ingebedde monsters gelijk worden, waardoor de productiviteit van de monstervoorbereiding gevoelig zal verhogen. Immers kunnen nu meerdere identieke vormen in een volgende stap gelijktijdig behandeld en voorbereid worden. Er bestaan 2 inbedmethodes: warm en koud. Deze keuze hangt af of uw monster gevoelig is voor warmte of niet. Bij het inbedden van polymeren bijvoorbeeld wordt koud inbedden via harsen verkozen. Soms wordt vacuum toegepast voor versnelde uitharding of het verwijderen van luchtbelletjes in het hars.

ECOPRESS

De warme ECOPRESS inbedpersen zijn ideaal geschikt voor labo’s met een regelmatig aantal monsters.

Deze inbedpersen zijn programmeerbaar via een touchscreen wat betreft baktijden, temperatuur, druk en koelsnelheden en zijn beschikbaar in een enkelvoudige of dubbelvoudige vorm met verschillende mogelijke matrijsdiameters. De druk wordt via een electrohydraulische pomp gegenereerd en vereist geen externe perslucht.

De matrijzen zijn snel uitwisselbaar om te schakelen tussen diameters van 25mm tot 50mm. Via een tussenstuk kan de matrijs opgedeeld worden om de capaciteit per matrijs te verdubbelen.

De tegen warmte geïsoleerde en gesloten matrijs verzekert de veiligheid van de operator.

VACUMET

Voor het inbedden en impregneren van poreuze materialen wordt de VACUMET 52 ingezet als hulpmiddel. Deze tool helpt om ingesloten lucht in het hars weg te werken en dus ruimtes tussen monster en hars te verwijderen. Het merendeel van minerale monsters hebben een zekere porositeit, caviteiten en scheurtjes. De koude inbedding samen met de VACUMET 52 helpt deze problematiek op te lossen.

Polisseuses

De laatste en niet de minste stap in het voorbereiden van monsters is het schuren en polijsten.

Het polijsten is een sleutelmoment in het volledige voorbereidingsproces van een metallografisch monster. Om een oppervlak te bekomen met een heel hoge spiegelglans, zonder krassen en vervorming, moeten de monsters zorgvuldig afgevlakt en geslepen worden, alsook gepolijst alvorens deze verder microscopisch onderzocht worden.

De verschillende reeksen schuur – en polijsttafels zoals de FORCIPOL, ACCURA en DIGIPREP vormen een breed gamma dat voldoet aan de verschillende vereisten qua budget, performantie en locatie.

FORCIPOL

De schuur -en polijsttafels van de FORCIPOL reeks zijn beschikbaar in manuele en semi-automatische versie met enkelvoudige of dubbelvoudige schijf in 200, 250 of 300mm versie. Alle polijsttoestellen hebben instelbare toerentallen, voor ieder mogelijk type materiaal. Om meerdere monsters tegelijk te schuren of te polijsten kunnen de FORCIPOL tafels uitgerust worden met een FORCIMAT kop die de monsters met een egale en constante kracht aandrukt tegen het schuur – of polijstoppervlak.

Er zijn verschillende types FORCIMAT koppen beschikbaar, gaande van de manuele versie tot de programmeerbare versie die de keuze biedt om met centrale of individuele aandrukkracht te werken, om tot een bepaalde diepte te slijpen en tevens iedere stap in het proces kan geprogrammeerd uitvoeren.

ACCURA

De ACCURA reeksen zijn bestemd voor het geavanceerd en geautomatiseerd schuur – en polijstwerk. Met behulp van het dubbelkolomsysteem kan een extreem vlak monster gemaakt worden. De automatische kop controleert nauwkeurig de aandrukkracht en de diepte tot waar geslepen wordt.

  • Keuze voor het draaien in 2 richtingen
  • Individuele of centrale aandrukkracht tot 10 monsters tegelijk
  • Programmeren van de parameters van de verschillende schuur – en polijststappen
  • Duidelijk touch screen display
  • Koppelbaar met doseerunits voor smeermiddelen en diamant suspensies