Malen, zeven en verdelen van monsters in het lab.: automatiseer uw processen met de FRITSCH apparatuur voor monstervoorbereiding – de wereldwijde standaard in industrie en research. Bij FRITSCH vind u voor elk type vermaling of homogenisatie, voor hoeveelheden vanaf enkele grammen tot enkele honderden kilo’s, en voor elk type materiaal, de geschikte maalmolen voor uw laboratorium. Verder zijn er zeeftoestellen en sample-splitters voor reproduceerbare semi-industriële en lab-applicaties.
SNIJMOLENS
Een snijmolen vermaalt een monster door een combinatie van snijden en wrijving. Hij wordt gebruikt voor de vermaling van zachte en halfzachte, vezelachtige en taaie materialen alsook polymeren en heterogene mengsels. De flexibele en robuuste FRITSCH pulverisette 15, 19 en 25 snijmolens zijn snel en heel eenvoudig te reinigen. Alle maalonderdelen kunnen gemakkelijk verwijderd worden in enkele seconden zonder hulpmiddelen.
KAAKBREKERS, SCHIJVENMOLENS EN OSCILLERENDE SCHIJVENMOLENS
Kaakbrekers worden gebruikt voor een grove vermaling van brosse harde monsters tussen een bewegende en vaste plaat. Stukken tot 100mm x 100mm x 100mm kunnen verkleind worden tot een fijnheid van 1mm. In een schijvenmolen worden brosse monsters fijngewreven tussen een draaiende en vaste schijf. De schijvenmolen is de typische maalstap na de kaakbreker, en vaak worden beide molen in serie met elkaar gekoppeld voor een vermaling in één sttap van 100mm naar 0.1mm. In een oscillerende schijvenmolen worden monsters tussen snel bewegende in elkaar draaiende cilinders fijngemalen. Deze molen vindt vooral zijn toepassing in de metaalindustrie.
PLANETAIRE KOGELMOLENS
De planetaire maalmolen maakt al lange tijd deel uit van het leveringsprogramma van Fritsch. Sedert de jaren 1980 heeft deze techniek verouderde maaltechnieken zoals mortiermolens, centrifugaal kogelmolens en vibratie schijvenmolens vervangen. De hoge efficiëntie, bedieningseenvoud, maalsnelheid en de te behalen eindfijnheid zijn de grote voordelen van deze machines. Het materiaal van de maalbekers en maalkogels wordt gekozen in functie van de hardheid van het te vermalen materiaal, gewenste eindfijnheid en eisen op vlak van contaminatie door de maalgarnituur. Bekers met effectief bruikbare volumes van 0.5ml tot 900ml zijn beschikbaar in combinatie met maalkogels met diameter 0.5mm tot 40mm. Maalgarnituren (bekers + kogels) zijn beschikbaar in Agaat, Alumina, Silicon Nitride, Zirconium Oxide, roestvrij staal, gehard staal en Wolfraam Carbide. Toebehoren voor vermaling onder inerte gassen of bij gecontroleerde temperatuur en druk zijn eveneens beschikbaar.
ROTORMOLENS, HAMERMOLENS EN MORTIERMOLENS
De rotormolen maken gebruik van een sneldraaiende getande rotor die een taai of halfhard monster door middel van wrijving en impact verfijnd. Door de geperforeerde rasp die rond de rotor zit kan het monster de maalkamer van de rotormolen verlaten als het de gewenste fijnheid heeft bereikt. Een hamermolens slaat een monster fijn tussen sneldraaiende hamers. Het verfijnde monster kan de maalkamer via een zeef verlaten. Een mortiermolen is in feite de geautomatiseerde versie van de manuele verfijning in een mortier met behulp van een pestel. In de mortiermolen zijn de afstand en druk tussen de mortier en de pestel instelbaar. Door een juiste materiaalkeuze van mortier en pestel kunnen contaminaties van het monster vermeden worden.